Прудкий дикий хвостатий в об’єктиві

Відео з мисливських угідь ДП «Ясінянське ЛМГ» з рідкісним представником фауни – лісовим котом (Felis sylvestris).

 Кожен лісовий кіт має у своєму володінні приблизно десять квадратних кілометрів території, яку вони позначають спеціальним пахучим секретом.
 Характерною особливістю способу життя кота є скритність та прихованість, а також активність в темну пору доби. Через це людина дуже рідко може його побачити.
 Гін у кота лісового, як і в більшості котячих, припадає на лютий-березень. Виводкові лігва влаштовує в дуплах дерев, розколинах скель, під купами сушняку і колод, у норах борсука та лисиць, зрідка — на горищах лісових будинків, в очеретяних заростях. Самка раз на рік (квітень — травень) після 63-68 денної вагітності народжує 2-4 (зрідка 5) сліпих малят, які тримаються біля неї до вересня — жовтня. Значної шкоди чистоті виду завдають бродячі коти, які, паруючись з дикими, дають гібриди.
 Живиться переважно мишовидними гризунами, рідше птахами, плазунами, у крайніх випадках — трупами тварин.
 Вороги і конкуренти — рись, лисиця, вовк, куницеві, бродячі собаки, великі хижі птахи.
 Занесений до ІІ видання ЧКУ (1994), Червоного списку МСОП, CITES, і як вид, що підлягає особливій охороні, до Бернської конвенції.

Copyright ©ДП "Ясінянське ЛМГ"